EventsMusic

Τραγουδώντας Σαραντάρη – Singing the Poetry of Sarantaris

Saturday 25 Jan 2020

An event in Greek dedicated to the poet Giorgos Sarantaris featuring his poetry set into music with pianist and composer Nikos Laliotis and soprano Angeliki Ralli.

A translation in English of poems sung and recited will be available.

Σημείωμα του συνθέτη.

«Η πρώτη γνωριμία μου με την ποίηση του Γ. Σαραντάρη έγινε πριν από 23 χρόνια μέσα από το βιβλίο της Ολυμπίας Καράγιωργα «Ο Μελλούμενος». Ένα πολύτιμο βιβλίο αφιέρωμα στον ποιητή που είχε συγκεντρώσει μαρτυρίες ανθρώπων που τον είχαν γνωρίσει, μεταξύ των οποίων και ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, πριν γίνει ο διάσημος Οδυσσέας Ελύτης, τότε που νέα παιδιά ακόμη έψαχναν τα βήματά τους στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1930.

Μέσα από τις μαρτυρίες αυτές με κατέκλυσε ένας απίστευτα τρυφερός και εκστατικός άνθρωπος. Ένας ποιητής τόσο μοναδικός και συγκινητικός προκαλώντας μου μία συγκίνηση που έγινε μόνιμη κατάσταση κάθε φορά που διάβαζα την ποίησή του ή όταν σκεπτόμουν τον άνθρωπο Σαραντάρη.

Αυτόν τον νέο άνθρωπο με την τόσο σύντομη ζωή και το τραγικό του τέλος μόλις στα 31 του χρόνια μέσα στον μαύρο χειμώνα του 1941 που ξεκινούσε για την Ελλάδα, κάτω από την βαριά γερμανική κατοχή και τους εκατοντάδες χιλιάδες μελλούμενους νεκρούς.

Πολλά χρόνια μετά βρέθηκα από εσωτερική ανάγκη να βάζω ήχο στην ποίηση του Σαραντάρη, πιο πολύ για μια προσωπική λύτρωση αλλά στην ουσία και σαν μια μυστική αποστολή για να γίνει γνωστό το έργο του ποιητή στον ελληνικό λαό. Για να ανακαλύψει ο λαός μας αυτόν τον σπουδαίο ποιητή που έβγαλε αλλά και ο κόσμος όλος να μπορέσει να έρθει σε επαφή με την σκέψη του και τη ψυχή του.»

Νίκος Λαλιώτης.

The event is dedicated to the memory of the late Dr Evi Kalodiki, who was a relative of Giorgos Sarantaris and a much supportive member of the Hellenic Centre.

Organised by the Hellenic Centre

Venue

The Hellenic Centre

Tickets

Free entry – optional donation appreciated; booking essential

Times

7pm

More information / booking